Massimo - Dodirni me slučajno

Dodirni me slučajno
Aquarius Records , 2012


Pjesme:
 1. Dodirni me slučajno
 2. Prospi riječi (Massimo and Nina Badrić)
 3. Tišina
 4. Sretan put
 5. Dijete u meni
 6. Nemam vremena
 7. Iz jednog pogleda
 8. Što bi mi bez nas (duet sa Zoranom Predinom)
 9. Gdje smo sad
 10. Krug u žitu
 11. Bez uvrede
 12. Laku noć
 13. Za jednom kapi čistog života (duet sa Arsenom Dedićem)

Tri godine od studijskog albuma “Sunce se ponovo rađa”, godinu dana od live albuma “Massimo sings Sinatra” te brojnih koncerata, sazrijelo je vrijeme za novi Massimov studijski album “Dodirni me slučajno”. Ovo je, kažu oni koji su ga imali priliku čuti dok je nastajao, najzreliji Massimov album do sada. Ispuniti očekivanja svih nije jednostavno, no sigurno je da će ovim albumom Massimo steći i puno, puno novih fanova. Beskompromisno dobra glazba ono je što se, potajno, i očekuje od pjevača koji je godinu za godinom osvajao Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu, a kad se nadanja poklope s albumom koji ne želite izvaditi iz CD playera, onda je zadovoljstvo beskrajno. Novi album očekivano donosi i brojne novitete:

“Zvuk je definitivno puno drskiji nego inače, odnosno manje ‘ispeglan’. Iskrenu emociju i puno direktniji zvuk, ono je što želim podijeliti s mojom publikom i vjerujem da će oni to prepoznati”, kazao je Massimo koji je na ovom albumu okupio doista veliki i respektabilan broj suradnika, njih 50-ak!

Uz neka imena s kojima je Massimo već uspješno surađivao na prethodnim albumima, maloj kreativnoj i produktivnoj ‘tvornici’ koja je Massimove ideje i snove provodila u stvarnost mjesto su dobili i neki novi talentirani ljudi. Predraga Martinjaka P’Eggyja publika je već upoznala u pjesmi “Iz jednog pogleda”, prvom singlu kojim je najavljen album “Dodirni me slučajno”. No, suradnja Massima i P’Eggyja tu nije stala, Martinjak potpisuje još dvije pjesme, koje je i producirao i aranžirao.

“P’Eggy je imao nekoliko kompozicija koje mi je ponudio, od kojih sam prihvatio jednu – ‘Iz jednog pogleda’ – i dok se radilo na toj pjesmi u studiju, P’Eeggy mi je pustio još nekoliko pjesama i na album su ušle ‘Krug u žitu’ i ‘Sretan put’“, kaže Massimo.

Osim Martinjaka, albumu je izniman obol dao stari Masimov suradnik Nikša Bratoš, koji je producirao i aranžirao četiri pjesme, uključujući i naslovnu “Dodirni me slučajno”. Naslovnu pjesmu te pjesmu “Prospi riječi” potpisuje poznati bosansko-hercegovački autor Dino Muharemović, s kojim Massimo prvi put surađuje, a zanimljivo je i da je Dino napokon pronašao pravu pjesmu za Massima i Ninu Badrić! Unatoč tome što se njih dvoje poznaju već godinama, i što su jedno drugome nerijetko gosti na koncertima, očito su se trebale poklopiti razne okolnosti, i zvijezde, da izvrsni pjevači ponovno snime duet.

No, tu nije kraj kuriozitetima na novom Massimovom studijskom albumu. Tri pjesme za Massima je napisao Sandro Bastiančić (frontmen grupe En Face), od kojih su po jednu pjesmu producirali Nikša Bratoš, Ivan Popeskić i Ante Gelo. Tako će Sandro kao novootkriveni i vrlo talentirani skladatelj odmah u startu imati jedinstvenu priliku čuti svoje tri pjesme napravljene od trojice različitih producenata i aranžera.

Osim pjesme “Dijete u meni” Sandra Bastiančića, Nikša je aranžirao i producirao pjesmu “Gdje smo sad” Dragana Brnasa – Fude kojeg mnogi poznaju kao pratećeg vokalistu u svim važnijim projektima HRT-a, a tekst je napisala Massimova supruga Eni Kondić.

Na albumu je dosta angažiran i Massimov bend s kojim inače svira, a zanimljivo je spomenuti i da je sam Massimo snimio dosta gitara. Upravo je taj instrument Massimu odredio životnu i glazbenu priču, budući da je kao tinejdžer umjesto motora, u zadnji tren odlučio kupiti električnu gitaru.

O dugogodišnjoj suradnji Ive Popeskića i Massima mogli bismo ispisati stranice i stranice, a za nove retke sad ima dodatno materijala jer je i ovaj stari i provjereno dobar Massimov suradnik producirao i aranžirao četiri pjesme. To su “Nemam vremena” Arsena Dedića, “Što bi mi bez nas” Zorana Predina, koju su dvojica glazbenika na ovom albumu otpjevala u duetu, “Laku noć” Sandra Bastiančića te “Bez uvrede” Ines Prajo. Ivo Popeskić u snimanju se oslonio na svoju lovransko-riječku ekipu glazbenika: Branimira Gadzika za bubnjevima, Ivana Pešuta na gitarama, Henryja Radanovića na basu, Martinu Majerle koja pjeva back vokale i druge.

Još jedan dobar Massimov prijatelj, Mr. Music Ante Gelo (op.a., tako ga je nazvao Boško Petrović) producirao je pjesmu “Tišina” i odlučio ju je napraviti vrlo poletno, gotovo unplugged, što je novost u Antinu zvuku. Multiinstrumentalist Gelo u toj pjesmi svira mandolinu i gitare koje pomalo imaju R.E.M.-ovski pristup stvaranju.

Ako je Popeskićev zaštitni znak monumentalni aranžman, s dosta klasičnih instrumenata, slušatelj će u ostalim pjesmama prepoznati gitaristički pristup, više nego što to obično biva na Massimovim pjesmama. Album zatvara pjesma “Za jednom kapi čistoga života” Antuna Tomislava Šabana na tekst pjesnika Gustava Krkleca. Massimo je ovu pjesmu otpjevao u duetu s Arsenom Dedićem – maestralno!
Fotografije omota potpisuje Biljana Gaurina, a dizajn Dubravka Zglavnik Horvat.

I još par riječi od Massima, prije nego vas konačno prepustimo glazbi:

“Možda sam staromodan, ali moram priznati da mi digitalno doba nije blisko. Čak bih sebe nazvao analognim tipom. No, bez obzira na moj animozitet spram PC-jeva u smiraj dana sjednem u biblioteku, uključim laptop i odem na Youtube da bih vidio koliko je ljudi poslušalo i pogledalo spot ‘Iz jednog pogleda’ koja bi trebala ljudima dati mali uvid u to kako zvuči novi album i tada, nota bene, čitam komentare. Dakle, neka se zna, čitam sve komentare i osjećam se izvrsno. Imam osjećaj da gledam kroz ključanicu i da su vrata iz kojih netko govori o meni vrlo tanka i da čujem baš svaku riječ. Ima panegirika od kojih se pozitivno naježim, s druge strane ima toliko smiješno negativnih komentara koji me posredno uče što su to predrasude, koje imam i ja, naravno”, kaže Massimo i dodaje: “sad ću vas ostaviti vašim predrasudama i mojoj vjeri da ćete ovaj rad poslušati baš kao što bih ja poslušao vaš”.

(Aquarius Records)